Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Vlog | Pompwaaiers

woensdag 8 november 2023

 Abonneren op LinkedIn

In deze video vertellen wij jullie over waaiers . Het belangrijkste onderdeel van een centrifugaalpomp want de waaier zorgt in combinatie met het pomphuis voor een drukverschil. Door dit drukverschil stroomt de vloeistof van zuig naar pers in de pomp.

Een centrifugaalpomp , de naam zegt het al, maakt gebruik van centrifugaal kracht om een drukverschil te creëren (1). De waaier die in het pomphuis draait zorgt voor de verplaatsing van de vloeistof en is dus feitelijk het “hart” van de pomp. De werking is vrij simpel en als de waaier draait wordt de vloeistof naar buiten geslingerd en daardoor wordt de vloeistof verplaatst. (1). Deze waaier draait vanaf deze kant gezien linksom (3). Dat de waaier de goede kant op draait is belangrijk. Controleer de draairichting daarom bij de eerste keer aanzetten altijd. Wat je ook moet weten is dat het met alleen lucht in het pomphuis niet werkt. Er moet wel vloeistof aanwezig zijn. In een andere video vertel ik meer over normaal zuigende en zelfaanzuigende pompen en klik, als je daar meer over wilt weten, op de link.

Het complete verhaal is hiermee niet verteld. Centrifugaalpompen worden voor heel veel verschillende toepassingen en vloeistoffen toegepast. Denk hierbij aan drinkwater, afvalwater, grondwater, beregening, en koelwater. De lijst is welhaast oneindig. Veel vloeistoffen stellen specifieke eisen aan de waaier en daarom zijn er in de loop van de tijd veel verschillende  waaiers ontwikkeld. De meest voorkomende wil ik jullie laten zien.

Laten we beginnen met de gesloten waaier (4). Bij deze waaier zitten waaier schoepen opgesloten tussen twee zijwanden. De vloeistof gaat er vanaf deze zijde in en wordt in de waaier naar buiten geslingerd. Het voordeel van dit type waaier is dat er relatief hoge drukken gehaald kunnen worden en dat het rendement goed is. Dat het rendement van de gesloten waaier zo goed is komt doordat er nauwelijks intern lek is. Nadeel is de kleine doorlaat die in feite niet groter is dan de hoogte van de schoep. Voor schone vloeistoffen zoals drinkwater adviseer ik deze het vaakst

Van de gesloten waaier is het een kleine stap naar de half-open waaier (5). Het verschil met de gesloten waaier is dat deze aan de inlaatzijde geen wand heeft. De voorkant van de waaier draait langs de wand van het pomphuis. Vaak is deze dan weer voorzien van een slijtplaat. De halfopen waaier is een tussenvorm van de gesloten waaier en de open waaier. Deze passen wij dus toe als we een wat hogere druk nodig hebben en toch een redelijke vuildoorlaat zoals in bijvoorbeeld bouwpompen en rioolwaterpompen voor drukriolering. Bij de rioolversie is er dan wel een snijmechanisme aan toegevoegd.

Als soort van probleemoplosser wil ik de Vortex waaier ook even benoemen (6). Dit type waaier wijkt flink af van de andere waaiers en het grootste verschil is dat er nauwelijks vloeistof door de waaier gaat en vrijwel alles er onderdoor. Tussen de waaier en het huis zit heel veel ruimte en daardoor is de doorlaat groot. We noemen dit type waaier ook wel teruggetrokken waaier en je begrijpt nu denk ik wel waarom. Aan dit type waaier kleven wel flinke nadelen. De interne lek is enorm en het rendement is slecht. Ook de druk die dit type waaier kan opbouwen is zeer beperkt. Ik pas dit soort waaiers alleen toe als het echt noodzakelijk is en dan alleen als wat ik al zei als probleemoplosser.

De eerste waaier die ik jullie in deze video liet zien was de gesloten waaier (4). Deze heeft een goed rendement maar de vuildoorlaat is minimaal. De kanaalwaaier waar ik nu naast sta is een uitvergroting van de gesloten waaier (7). En heeft omdat er heel veel ruimte zit tussen zijwanden wel een grote doorlaat. Deze is zo groot als het kanaal waardoor de vloeistof stroomt. (8) In grote riool- en afvalwaterpompen maar ook in calamiteitenpompen kom je dit type waaiers heel veel tegen. Het is een gesloten geheel met weinig interne lek en daarom is het rendement goed.

De laatste waaier in deze video is de schroefkanaalwaaier (10). De waaier heeft een beetje de vorm van een schroef, vandaar de naam. Zoals je kunt zien is de doorlaat van dit type waaier enorm. Water met grote stukken vuil ed. zijn voor dit type waaier nauwelijks een uitdaging. De constructie is een soort van semi open. De druk die we daarmee halen is niet groot maar de capaciteit juist weer wel. Een ideale waaier dus voor riool- en afwatertoepassingen maar ook in bijvoorbeeld calamiteitensets is het de ideale waaier. Veel water snel afvoeren en geen zorgen om eventuele vervuiling en dus verstoppingen.

Wij hopen dat deze video interessant vond. Het is er 1 uit een hele serie en kijk voor de overige video’s op onze website www.distrimex.nl . Heb je een vraag? Mail gerust via info@distrimex.nl


Aan het laden
Aan het laden