Laatste nieuws
- Blog | Verpompen van hete vloeistoffen
- De verschillen tussen leidingen en slangen bij mobiele pompsystemen
- Klantcase Rabelink: Maximale bedrijfszekerheid tegen laagste kosten voor de klant
- Nieuw: Compleet vernieuwde foodbrochure
- Blog | Uitleg verschillende BBA Pumps snelkoppelsystemen
Ontdek hoe de Calpeda GQG dompelpomp bijdraagt aan een wereldprimeur
donderdag 12 november 2020
Een innovatieve dompelpomp voor een innovatief en circulair project. Out of the box denken leidt tot mooie resultaten en in dit specifieke geval ook tot een beter milieu! Dit succesverhaal geeft een kijkje in de keuken van machinebouwer RhineTech B.V. uit Arnhem en Distrimex Pompen & Service en laat zien hoe beide bedrijven werken aan een wereldprimeur.
De zogeheten vuilwater dompelpomp van Calpeda is in de sapopvangbak van de RhinePress gebouwd. Na de persing blijven er vezelige organische bestanddelen over in het sap. Op de waaier-as van de pomp zit een versnijder met drie snijmessen die de overgebleven ‘brei met vezels’ versnijdt voordat het sap de dompelpomp binnenkomt. Hierdoor treedt er geen verstopping op en werkt de RhinePress optimaal.
Raad en daad
Al ruim 45 jaar is Distrimex Pompen & Service de expert op het gebied van pompoplossingen. Dit gaat verder dan enkel de verkoop van pompen of onderdelen voor aannemerij, agrotechniek of de (voedingsmiddelen) industrie. Samen met de klant denken deskundige adviseurs en technici mee over creatieve oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen. Van bronbemalingspomp in een beunschip tot een dompelpomp voor een 25 meter diepe bouwkuip in een kanaal, er is altijd een (vindingrijk) antwoord. Zo ook voor machinebouwer RhineTech B.V.Het groene strooizout
In het huidige tijdsgewricht staan milieu en duurzaamheid steeds meer centraal. Elke vorm van bioafval, hoe onbeduidend ook, heeft de potentie een nieuwe bestemming te vinden. Zo ook bermgras. Dit blijkt een oneindig veelzijdiger product dan men in eerste oogopslag verwacht. De vezels vinden een nieuw leven in onder andere eierdozen of isolatiemateriaal, terwijl het grassap de mogelijkheid heeft om een tweede carrière als groen strooizout te beginnen. Maar hoe scheid je vezels en sap op een (kosten)efficiënte manier? Machinebouwer RhineTech heeft daar het antwoord op.“Solutionmakers in Metal”
Het Arnhemse RhineTech is een voortrekker in de transitie naar een bio-based economy. Het bedrijf zet de eigen ontworpen RhinePress in voor bioraffinage en verwerkt hiermee succesvol allerlei groenstromen. Het was dan ook niet opmerkelijk dat directeur Frits van Bergen Henegouw interesse toonde in het Grass2Grit onderzoek van de provincie Noord-Holland. Voor dit vooruitstrevende project onderzoekt de provincie of het sap van gemaaid bermgras een alternatief voor strooizout is. De deskundige technici van RhineTech hebben de schroefpers zo weten te ontwikkelen dat deze verbluffende resultaten boekt: maar liefst 60% sap perst de machine uit het bermgras. Voor Grass2Grit is dit geen overbodige luxe omdat er naar verwachting tussen de 6 en 10 ton vers gras per vierkante kilometer nodig is om uiteindelijk te dienen als groene gladheidbestrijder.Zelfsnijdende Calpeda dompelpomp biedt uitkomst
Om deze prestaties te behalen gebruikt RhineTech alleen de beste componenten en materialen om de doeltreffendheid van de pers te vergroten. Een onderdeel hiervan was de zelfsnijdende Calpeda GQG dompelpomp die in samenwerking met pompspecialist Distrimex voor het project is geselecteerd.De zogeheten vuilwater dompelpomp van Calpeda is in de sapopvangbak van de RhinePress gebouwd. Na de persing blijven er vezelige organische bestanddelen over in het sap. Op de waaier-as van de pomp zit een versnijder met drie snijmessen die de overgebleven ‘brei met vezels’ versnijdt voordat het sap de dompelpomp binnenkomt. Hierdoor treedt er geen verstopping op en werkt de RhinePress optimaal.