Tips voedingsmiddelen verpompen
Hoe kan ik product schade voorkomen bij het verpompen van voedingsmiddelen zoals aardappelen, fruit en vis? Een veel gestelde vraag. Wij geven je daarom hieronder een aantal tips om voedingsmiddelen efficiënt en nagenoeg zonder beschadiging te verpompen.
- Begin bij de afmetingen van het product
Aardappelen hebben uiteraard een heel ander formaat dan erwten en kersen zijn niet te vergelijken met snijbonen. Controleer de maximale afmetingen van het te verpompen product en selecteer dan een pomp met een grotere vrije doorlaat. - Hoe gevoelig is het product voor beschadiging
Noten en schelpdieren zijn veel minder gevoelig voor beschadiging dan aardbeien en champignons. Houd in gedachten, hoe meer proceswater je toevoegt hoe lager de kans op productbeschadiging. - Houd het pomptoerental zo laag mogelijk
Door de juiste leidingdiameter te kiezen hoeft de pomp niet onnodig veel druk te leveren en kan het toerental laag blijven. Hierdoor is de kans op productbeschadiging laag en het zal de levensduur van de pomp aanzienlijk verlengen. Daarnaast levert een laag pomptoerental ook een enorme energiebesparing op. - Draai bij voorkeur links van BEP in de pompcurve
Hiermee voorkom je een onrustige stroming bij de intrede van de pomp. Hoe rustiger de producten hun weg door de pomp vinden hoe lager de kans dat ze een rand van de pompwaaier raken. - Vloeistofsnelheid in het leidingsysteem
Naast de pomp is aandacht voor het leidingsysteem net zo belangrijk. Houd de lengte van de leidingen zo kort mogelijk, gebruik niet onnodig scherpe bochten en installeer de juiste diameter om de ideale vloeistofsnelheden te bereiken:
- Minimale vloeistofsnelheid 1,4 m/s
- Ideale vloeistofsnelheid 1,5 – 1,7 m/s in de horizontale leidingen
- Ideale vloeistofsnelheid 2,1 – 2,5 m/s in de verticale leidingen
Advies verhouding product/water
Voor de meest voorkomende producten die in de voedingsmiddelen industrie worden verpompt adviseren wij de volgende verhouding product / water toe te passen:Aardappelen | 80 kg / 1000 liter |
Snijbonen | 40 kg / 1000 liter |
Spinazie | 25 kg / 1000 liter |
Erwten | 120 kg / 1000 liter |
Maïs | 120 kg / 1000 liter |
Fruit | 60 kg / 1000 liter |
Vis | 60 kg / 1000 liter |
Noten | 120 kg / 1000 liter |
Olijven | 80 kg / 1000 liter |
Kersen | 60 kg / 1000 liter |
Heb je nog vragen of ben je op zoek naar een pomp met de laagste productbeschadiging? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.